От Renault официално предупредиха шефовете на Nissan да не се опитват да влизат в контакт с директорите на френския автомобилен гигант преди днешното заседание на борда на директорите на Renault. Ситуацията звучи абсурдно, но е показателна за случващото се след ареста на Карлос Гон и повдигането на обвинения срещу него на 10 декември.

На заседанието днес членовете на борда на директорите ще получат информация от Nissan за вътрешното разследване срещу Гон, както и се очаква Renault да реши дали да уволни Гон. Той вече загуби постовете си в Nissan и Mitsubishi, но французите на практика замразиха поста му и назначиха негов временен заместник.

Още миналата седмица шефове на Nissan са предложили да запознаят колегите си от Renault с резултатите от разследването срещу Гон. Но отговорът е бил, че тази информация трябва да мине през адвокатите на двете компании преди да стигне до френския борд на директорите.

След това от Япония лично поканили временния наследник на Гон Тиери Болоре да се запознае с информация, а той отвърнал, че в Nissan трябва да се „въздържат от контакти с борда на директорите на Renault”.

От Renault не коментират тази информация, въпреки че в пресата изтекоха и имената на членовете на борда, поканени да се запознаят с резултатите от разследването срещу Гон.

Renault притежава 43,4 процента от Nissan. Японската компания има с 60% повече продажби от Renault в световен мащаб, но притежава едва 15% в Renault, при това става въпрос за акции без право на глас. А най-големият акционер в Renault е френската държава с 15%.