Луксозната марка на VW Group Audi вече обяви, че планира да инвестира около 14 милиарда евро в електромобили, дигитализация и технологии за автономно шофиране, като срокът за това е до края на 2023 година.

С този план Audi трябва завинаги да скъса с „Дизелгейт” и да стане една от марките, които са символ на електрификацията на автомобилната индустрия. До 2025 година марката планира да представи „около 20 електрифицирани модела, като половината от тях трябва да са чисти електромобили”.

За масовия пазар най-интересната новина се крие във все още непотвърдената информация, че Audi планира „базов електрически хечбек”, както прогнозира британското списание Auto Express, цитирано от Autoclub.

И този модел ще получи e-tron в названието, ще е с размерите на Audi A3 и ще използва платформата MEB, върху която ще бъде качен и I.D. Neo на Volkswagen.

От VW вече потвърдиха, че Neo ще се предлага в три варианта на пробег с едно зареждане, като използването на различни батерии ще се отрази и на цената на електромобила. Предполага се, че базовата версия ще е с батерия с мощност 48 киловатчаса и пробег от 330 км по WLTP. Другите два варианта ще са с 400 и 450 километра, като се предполага, че те ще се появят и при бъдещия модел на Audi.