През 1991 г. един от жителите на жилищен комплекс в Тбилиси – Резо Енукидзе, си купува чисто нов автомобил ВАЗ-2106, за който мечтае много време. Грузинецът обаче не получава шанс да подкара колата, защото още през първата нощ пред блока крадци отмъкват гумите.

Собственикът на колата е разстроен до такава степен, че намира кран и с негова помощ „паркира” машината на балкона на апартамента си. Тогава Енукидзе казва, че колата ще стои там, докато настъпят по-добри времена. Такива обаче не идват и возилото преседява на балкона повече от четвърт век, като се превръща в една от забележителностите на Тбилиси, предава Automedia.

Само преди дни наследниците на Енукидзе, който починал през пролетта на тази година, решили, че е крайно време да се разделят с автомобила. И за целта отново е бил използван кран, който да свали колата на земята. Машината, която на практика е с почти нулев пробег, е продадена на колекционер, въпреки че продължава да е без гуми.

А за тези, които не вярват, че „Жигули” може да се помести на балкон, ето и видео, което трябва да разсее тези съмнения. Факт е, че балконът е специално приспособен, за да държи автомобила.