Много от вас сигурно знаят, че руският президент Владимир Путин има в гаража си напълно възстановен ГАЗ-21 "Волга". Но знаете ли, че в края на 80-те години Путин, когато е служил за КГБ в ГДР, е притежавал ГАЗ-24 "Волга", произведена през 1972 година? Точно тази от снимките.

Вижте Волга-та на Путин >> >> >>

Путин купува сивия седан през 1989 г. и го кара до 1992 г. От 1985 до 1990 г. той работи в Дрезден и получава доста прилична заплата - 1800 източногермански марки, плюс още сто долара бонус, предава Automedia.

"Ние, разбира се, се опитвахме да икономисваме, да спестим пари за кола", разказва вече бившата му съпруга Людмила.

След завръщането си в СССР Путин става помощник на ректора на Ленинградския университет Станислав Меркуриев по международните въпроси и нуждата от частна кола отпада за дълго време. Следователно, "Волга"-та се продава и можеше да се изгуби някъде в откритите пространства на Русия и да попадне за рециклиране.

Колата обаче е открита от дизайнерското студио "Смирнов" от Санкт Петербург и възстановена до перфектно състояние, като същевременно запазва всичките си автентични детайли. В регистрационните документи като един от собствениците е вписан Владимир Владимирович Путин.

Неотдавна в Русия бе пусната за продажба ГАЗ-21 "Волга", която бе специално направена за Путин. Продажната цена на автомобила бе обявена на 21 милиона рубли, или около 278 000 евро.