Тя ще дебютира при следващото поколение на S-Max и ще помага на водачите да избегнат непреднамерено увеличение на позволената скорост, предава Automedia.

Както обясни Стивън Кепс, който отговаря за разработката на активните системи за безопасност във Ford Europe, функцията Intelligent Speed Limiter работи при скорост от 30 до 190 км/ч. Шофьорът може да я активира с бутона за круиз-контрол, като зададе максимална скорост на автомобила си.

По време на движение скоростта се коригира автоматично, като компютърът използва данни от навигационната система и информация от камери на предното стъкло. Всичко това е част от системата за разпознаване на пътните знаци.

Интелигентият ограничител на скоростта непрекъснато обновява получаваната информация, като я предава на компютъра. Съответно той коригира подаването на гориво и намалява скоростта, там където е нужно. Така се постига и по-плавно спиране.

Когато участъкът със съответното ограничение на скоростта завърши, водачът може отново за ускори до зададената скорост, но само в тези случаи, когато тя не превишава съответния лимит. Шофьорът има пълна свобода на избора, като с натискане на педала на газта докрай ограничителят на скоростта се изключва.