След опитите за забрана на стари дизелови коли, сега близо 2.1 милиона автомобила, оборудвани с бензинови двигатели покриващи стандартите Евро 1, Евро 2 или такива, които са без емисионни норми са потенциално засегнати от забрана за шофиране по немските пътища, предава факти.бг.

Заплахата за спиране от движение на тези автомобили най-вероятно ще бъде въведена първо във Франкфурт от февруари 2019 година, като там се очаква в забранените коли да бъдат включени и бензинови коли със стандарт Евро 3.

Информацията е на германското издание Autobild, като в нея се казва още, че ако тези крути мерки бъдат приети, то те ще засегнат най-старите и най-младите водачи на автомобили в Германия, защото именно те управляват подобни автомобили.

Германците съобщават още, че най-много бензинови коли с тези стандарти са от марките Mercedes и BMW. По-конкретно става дума за моделите Mercedes W 124, Mercedes 190, BMW Серия 3 (E36), BMW Серия 3 (E30), BMW Серия 5 (E34) Porsche 964 и VW Golf VR6.

Ако мерките бъдат прието, то се очаква те да бъдат последвани и от други германски градове. Строги екологични норми започват да се въвеждат не само във Франкфурт и в Хесен, а и в още 28 германски града, в това число и Кьолн, Дортмунд и Хановер.