Помните ли концепта на Bentley EXP 12 Speed от изложението в Женева миналата година? Оттогава насам шефовете на британската марка колебливо коментират темата за това дали компанията ще лансира електрически модел, да не говорим за това дали ще има спортен автомобил, който да е реален съперник на Porsche 911. Сега обаче нещата явно са различни.

Вижте снимки от Bentley EXP 12 Speed >> >> >>


Бившият шеф на Bentley Волфганг Дюрхаймер потвърди, че лансирането на още един SUV, който да е позициониран под Bentayga, вече „не е част от схемата”, а вместо това марката се е насочила към „модел с изцяло електрическо задвижване”.

Това изказване на Дюрхаймер беше потвърдено и от неговия наследник Адриан Холмарк, който обясни, че „електрическият модел е на етап взимане на решение, като целта е преди 2025 той да бъде лансиран”.

С оглед на плановете на Bentley, почти сигурно е, че британците няма да използват платформата J1 от Porsche Taycan и производният и вариант, по който сега работят Audi и Porsche. Но е много вероятно да получат готов вариант на този проект, който вече да е достатъчно зрял, за да бъде използван в средата на следващото десетилетие.

Bentley е марката под шапката на VW Group, чийто модели отделят най-много въглеродни двуокиси и електрификацията на гамата й ще се отрази добре на цялата компания в дългосрочен план.