Израелски и австралийски изобретатели създадоха стартъпа Electriq-Global, в рамките на който разработиха революционно ново гориво за електрически превозни средства, базирано на вода. Известната в миналото под името Terragenic компания представи разработката си по време на форума Smart Mobility Summit в Тел Авив, предава Automedia.

Изобретателите казват, че горивото на основата на водата е "високоефективно, безопасно и чисто, а също така може да се използва за осигуряването на енергия на електромобилите при нулево замърсяване на околната среда".

Процесът се основава на използването на вода за извличане от нея на водород, който се използва за генериране на електрическа енергия. Самата система се състои от три ключови елемента - вода, веществото BH4 - тетрахидробиоптерин, който е коензим, и метал, действащ в случая като катализатор.

Ентусиастите твърдят, че тяхната разработка ще позволи на електрическите автомобили да увеличат разстоянието, което изминават без зареждане на батерията. Освен това следващото й зареждане щяло да отнема само пет минути.

"Създадохме нов тип гориво на базата на вода. То е безопасно, не гори и лесно за транспортиране. 60% от него се състои от вода. Водородът се произвежда точно когато е необходимо и след това се превръща в електричество", заяви генералният директор на стартъпа Гай Михровски.