Става дума за джипката Cullinan, която вече е при първите нетърпеливи собственици.

Първите осем бройки са напуснали завода на марката в Гуудууд по обяд в петък и вече са при дилъри от Лондон, Манчестър, Брмингам и други градове от Острова. Следва предаването им на клиентите.

Вижте как изглежда модела >> >> >>


Cullinan излиза на пазара тази година, ще е позициониран под лимузината Phantom, но цената му ще е сериозна – между 200 000 и 300 000 британски лири, като това ще бъде конкретизирано по-късно.

Срещу парите си купувачите на Cullinan получават много лукс и внушителен на размери автомобил – дължина 5341 мм, което е с 421 мм по-малко от Phantom, но с 200 мм повече от Bentley Bentayga. Точно Bentayga ще е основният модел, по който ще се сравнява Cullinan.

Моделът на Rolls-Royce е и с над 150 мм по-широк от луксозния SUV на Bentley.

Луксозният SUV е изграден върху изцяло алуминиево шаси, заето от Phantom, а доста от компонентите също идват от лимузината, включително и 6,75-литровия V12 двигател с две турбини. Моторът работи с 8-степенен автоматик, дело на Rolls и задвижва и четирите колела.

Мощността е същата като при Phantom – 571 конски сили и 850 Nm максимален въртящ момент, който е наличен още при 1600 об/мин. Тук Bentayga има предимство по отношение на мощността – с 37 к.с и 63 Nm повече.

Въздушното окачване също идва от Phantom, а саморегулиращите се амортисьори и системата, която ги управлява използват данни от камерата на колата и сателитната навигация, за да осигурят гладкото придвижване като с „летящо килимче”, с което са известни моделите на Rolls-Royce.

Дизайнът на луксозния SUV е в каноните на линиите на моделите на Rolls-Royce в последните 100 години, което също можеше да се очаква.

Това важи и за интериора, сложните решения отсъстват, акцентът е поставен върху качеството на изпълнение и на материалите, но точно тук едва ли някой е очаквал каквито и да е изненади. Все пак, воланът на Cullinan е по-малък от този на Phantom – елегантен намек, че това е автомобил за каране, а не шофьорът ви да ви вози в него. Останалото се вижда на снимките.