В последно време голяма част от автомобилните производители лека-полека се отказват от дизеловите си двигатели в Европа. Последни тома сториха Suzuki и Mitsubishi, които са поредните японски брандове, предприели стъпки в тази насока.

От европейските марки пълен отказ от дизела обявиха Porsche и Volvo, но останалите играчи на пазара засега не виждат смисъл в подобен ход. Един от тях – Skoda, обяви, че няма никакво намерение да спира използването на дизелови двигатели в своите модели, предава Automedia.

За да може двигателите ни да отговарят на европейските екологични норми, не е задължително да се откажем от дизела. Можем да модернизираме старите мотори, но това ще е доста скъпо и не си струва. Затова е по-добре да разработим изцяло нови двигатели”, коментира пред Autocar един от членовете на Борда на директорите на Skoda – Кристиан Щрубе, който отговаря за техническите разработки.

Топ-мениджърът допълни, че новият двигател ще дебютира при следващото поколение на Skoda Octavia. В подкрепа на дизела Щрубе посочи и факта, че Kodiaq RS е с такъв мотор, като причината е високият въртящ момент, от който се нуждае подобен кросоувър. А той може да бъде осигурен именно от дизелов мотор.