Британският Департамент по транспорта (DfT) и Управлението за превозни средства с ниски нива на вредни емисии (OLEV) нанесоха сериозен удар на любителите на хибриди, зареждани от електропреносната мрежа.

От 12 ноември в страната отпада субсидията в размер на 2500 паунда, която се полага за този тип превозни средства, съобщава Reuters, цитирана от Autoomedia.

Идеята на властите е да се фокусират върху продажбата на изцяло електрически модели, но тя предизвика сериозно недоволство от страна на автомобилните производители. Те вече и без това сериозно страдат от чувствителния спад на продажбите на втория по големина пазар в Европа.

Така купувачите на автомобили, които имат нива на вредни емисии под 50 гр/км СО2 ще продължат да бъдат стимулирани, но субсидята им се намалява от 4500 на 3500 паунда. За колите с нива на емисии до 75 г/км СО2 досега помощта беше 2500 паунда, но тя вече няма да се предлага.

„Хибриди от типа на Mitsubishi Outlander PHEV стават все по-популярни сред потребителите, но правителството насочва вниманието си върху моделите с нулеви вредни емисии като Nissan Leaf и BMW i3. Хибридните автомобили имат двигател с вътрешно горене, така че тази стъпка е напълно логична”, се казва в официалното съобщение на властите.

Продажбите на нови коли във Великобритания записаха спад със 7,5%, като най-засегнати са дизеловите модели. В същото време колите с алтернативно задвижване стават все по-популярни сред потребителите.

Според експерти на пазара обаче, подобно решение на властите може да има опустошилен ефект. Още повече, че от правителството предупредиха, че са готови да въведат новата мярка и по-рано, ако търсенето на хибридни модели се окаже по-сериозно през следващия месец.