Нещо повече, колите ще приемат команди от смартфон приложение, подобно на мобилните игри.

Така например, притежателите на бъдещите автономни автомобили ще могат да контролират траекторията на движение на колата, без да ползват традиционен волан, а само с помощта на своя смартфон. За целта Ford предвижда не една, а две системи за управление, работата на които е заимствана от съвременните мобилни игри.

В първия сценарий, при привеждане на системата в ръчен режим на управление, водачът може да сменя посоката на движение, като просто накланя смартфона на различни страни, а жироскъпът и акселерометърът предават съответните данни към компютърната система на автомобила.

При втория сценарий, на екрана на смартфона или таблета се показва виртуален волан, при завъртане на който водачът на автономния Ford може да управлява автомобила така, че да се движи в желаното направление.

И в двата случая автопилотът ще поема контрола върху спирачките, ускоряването и забавянето на колата, докато водачът е ангажиран единствено с траекторията на движение на автомобила. Предполага се, че операциите със смартфона ще се извършват на ниска скорост.