Моторите и алкохолът не са добра комбинация, но Раян Монтгомъри от американския щат Монтана има пълното прави до твърди обратното.

Той е собственик на дестилерия, носеща неговото име, и освен по производство на високоградусови напитки е запален по бързото каране на мотоциклет, разказва NDTV Auto.

Последните няколко години Раян прекарва в модифицирането на повредена Yamaha XS650 за работа на... водка. Целта му е да постави рекорд за скорост на Солените езера в Боневил за мотор, задвижван от биоетанол от отпадните продукти при дестилацията на алкохола.

Първоначално 41-годишният ентусиаст няма никаква представа нито от ремонт на мотори, нито как да приспособи старата Yamaha да върви на водка, но с много търпение, стотици часове труд в домашния гараж и помощта на приятели успява не само да я подкара на алтернативното гориво, а и да остане приятно изненадан от възможностите на машината.

В Боневил мотоциклетът на Раян, кръстен Sudden Wisdom ("Внезапна мъдрост") по името на водката, която произвежда Montgomery Distillery, ускорява до 113 мили/ч (181.82 км/ч) - доста повече от първоначално планираните 98 мили/ч (158 км/ч). Постижението се оказва нов рекорд за мотоциклети на алтернативно гориво в клас до 750 см3, произведени преди 1980 г.