Безпилотен автомобил на Apple е бил ударен отзад при включването си в движението на автострада близо до централата на компанията в Силициевата долина този месец.

За инцидента съобщава Ройтерс, позовавайки се на доклад за пътните злополуки, публикуван в петък. Новината потвърждава, че производителят на iPhone все още силно се интересува от бизнеса с автономни автомобили, предава technews.bg.

Ръководството на Apple не говори публично за програмата на компанията за самоуправляеми коли. Въпреки това една жалба в съда от миналия месец потвърди, че компанията има поне 5 000 служители, работещи по проекта за безпилотен автомобил.

Освен това фирмата работи върху платки и „собствен чип” за самоуправляеми превозни средства. Всичко това звучи като сериозна заявка за включване в бъдещия пазар, към който апетити имат Alphabet – компанията-майка на Google, General Motors и редица други технологични и автомобилни гиганти.

На 24 август един от самоуправляемите автомобили на Apple – Lexus RX 450h в автономен режим – се е присъединявал към автострадата „Лорънс” в Сънивейл, Калифорния, бавно – с по-малко от 1,5 км в час, когато е бил ударен от Nissan Leaf 2016, движещ се с около 20 км/ч, според доклада, публикуван на уебсайта на Калифорнийския департамент по моторните превозни средства.

Инцидентът се е случил около 3 часа сутринта. Автомобилът на Apple се забавил и е изчаквал подходящ момент, за да се включи в трафика, се казва в доклада. И двете превозни средства са увредени, но няма ранени, пише още в данните. Говорител на Apple потвърди, че компанията е подала доклада, но не коментира повече.

Apple получи разрешение да тества автономни автомобили в Калифорния миналата година. Оттогава фирмата изпитва безпилотни коли на пътя и има разрешителни за повече от 60 превозни средства.

Изследователите на корпорацията са разработили специална софтуерна система, за която твърдят, че може да забелязва пешеходците по-лесно. Това навярно е резултат от нарасналите опасения относно безопасността при самоуправляемите автомобили, която стана гореща тема, след като автономна кола на Uber Technologies удари и уби на място жена в Аризона през март тази година.

След този случай Uber прекрати изпитанията с автономни коли, а разработчиците на безпилотни автомобили засилиха фокуса върху разпознаването на пешеходци.