Германският автомобилостроителен концерн Бе Ем Ве (BMW) трябва да плати глоба от около 10 милиона евро за непредумишлено инсталиране на неразрешени устройства за контрол на системата за пречистване на отработените газове. Това съобщи днес германският в. "Зюддойче", цитиран от ТАСС и БТА.

По данни на изданието става дума за 7600 коли от моделите Бе Ем Ве 750 екс ди (BMW 750xd) и Ем 550 екс ди (M 550xd). Според прокуратурата на Мюнхен такава глоба е адекватна в случая, тъй като Бе Ем Ве не е манипулирал умишлено софтуера и не е мамил купувачите, а устройствата са били монтирани по погрешка.

Сумата е била посочена от прокуратурата в началото на август в разговор с един от адвокатите на концерна, но за нея става известно едва сега. За момента не се знае дали концернът ще сключи сделка с прокуратурата.

През февруари тази година Бе Ем Ве по собствена инициатива съобщи на надзорните органи за инцидент със 7600 автомобила. Прокуратурата на Мюнхен започна разследване, но досега не е открила нито едно доказателство за умишлени манипулации на софтуер и не е повдигнала обвинение.