Това твърди авторитетният американски в. Wall Street Journal. Двете компании били готови да вложат до $30 млрд. в производителя на електромобили.

Сделката обаче нямало да бъде лесна, тъй като инвеститори от такъв калибър нямало да се съгласят да бъдат безгласна буква при вземането на решения за бъдещето та Tesla. Огромно капиталовложение като това щяло да коства независимостта на компанията и предаване на контрола върху нея в чужди ръце.

Новината идва на фона на противоречиви сигнали за намеренията на Илон Мъск относно собствеността върху Tesla и присъствието ѝ на борсата. Предприемачът се отказа от предложението на Суверенния фонд на Саудитска Арабия да изкупи акциите на компанията, което според Bloomberg е предизвикало крайно недоволство сред арабите.

Изданието твърди, че Мъск и саудитците не са успели да се договорят за структурата на тяхното участие в управлението на Tesla. Това накарало арабите да прибегнат до резервен план за инвестиции в друг калифорнийски производител на електромобили, който обаче тепърва "прохожда" - Lucid Motors.