Напоследък се засилват слуховете, че Илон Мъск – шеф на Tesla и на още няколко компании с авангардни проекти – ще трябва да се раздели с част от правомощията си във фирмата за електромобили, където той е главен изпълнителен директор и председател на борда на директорите.

В скорошно интервю за Ню Йорк Таймс обаче предприемачът категорично отхвърли възможността да отстъпи част от властта си в Tesla. Илон Мъск не планира да се откаже от двойна си роля в компанията – на CEO и шеф на борда на директорите.

Акционери и инвеститори в начинанията на Илон Мъск вече открито недоволстват от начина, по който той управлява компаниите, в частност Tesla, която влезе в цикъл на постоянни, на обикновено неизпълнявани обещания – по отношение на обемите на производство, доставките и финансовите резултати.

Наскоро Илон Мъск насочи вниманието на Комисията по ценни книжа и борси на САЩ към себе си, след като взриви инвеститорските среди с изявление в Twitter, че има план да приватизира Tesla. Последваха и съдебни искове срещу Мъск и компанията, тъй като някои инвеститори заподозряха шефа на компанията, че по този начин манипулира цената на акциите на Tesla.

Първоначално, Илон Мъск твърдеше, че финансирането на приватизацията на Tesla (превръщането й от публична в частна компания) вече е осигурено. Но впоследствие той уточни, че всъщност все още води преговори със суверенния фонд на Саудитска Арабия и други потенциални източници на финансиране.

Освен това 47-годишният милиардер разглежда публикациите си в Twitter като опит да води бизнес делата си прозрачно. Дали така мислят обаче регулаторите и съдиите предстои да се разбере в близките месеци.