Спортното подразделение на Volkswagen разглежда възможността да пусне в серийно производство електрическа "резачка" по подобие на GTI-версията на Golf преди 42 години. Колата ще бъде построена на базата на някои от моделите от бъдещата електрическа гама на производителя - хечбека I.D. или кросоувъра I.D. Crozz, става ясно от интервю на шефа на R-дивизията Йост Капито пред британското сп. Autocar.

"Ако пускаме R-версия на електромобила, тя ще бъде истински R-модел - иначе не би имал никакъв смисъл", казва Капито. Според него електрическите технологии се развиват толкова бързо, че във Волфсург не се наемат да обвържат проекта с каквито и да било срокове.

Пред конструкторите на R-електромобила стояла задачата да намерят баланс между мощност, запас от енергия и удобство на ежедневната експлоатация. Точно това търсено равновесие щяло определи кой модел ще бъде взет за основа.

Идеята за серийна електрическа бегачка се родила след победата на Volkswagen в тазгодишното издание на "Пайкс Пийк". Прототипът I.D. R с мощност 680 к.с. измина 20-километровото трасе до легендарния връх за 7 мин. и 57.148 сек., подобрявайки предишния рекорд на Себастиан Льоб и Peugeot 208 T16 с 16 секунди.