В древността широкоразпространено е било хората да карат своите каруци или да яздят от лявата страна на пътя.

Тази практика е наложена от римляните, а според историците причината за това се крие във факта, че сърцето се намира от лявата страна. Получаването на смъртоносна рана в тази област е по-лесно, ако движението е в дясната страна.

Според други причината за движението от лявата част на пътя по време на Римската империя е факта, че повечето хора са десничари и при карането или яздене от лявата страна носенето и изваждането на оръжие би било по-лесно.

При всички положение Римската империя наложила движението от ляво, което се запазило и през Средновековието.

Нещата се променили по време на Великата френска революция между 1789 и 1799 г. Преди нея движението във Франция имало и класов отенък - аристократите се движели от ляво, а бедните от дясно. След революцията и гилотинирането на много от аристократите, всички започнали да се движат предимно от дясно - страхувайки се, че ако се движат от ляво ще се покажат като аристократи и ще изгубят главата си.

В крайна сметка Робеспиер въвел закон, според който движението ставало от дясната страна на пътя. Наполеон не само, че не променил това правило, но го наложил във всички страни, които покорил с армията си.

Така движението от дясно станало по-популярно в континентална Европа, като имало някои изключения, като Швеция и Чехословакия.

Когато Хитлер превзел Чехословакия обаче той променил правилата ѝ за движение и то започнало да става от дясно. В Швеция пък променила движението си със закон през 1967 година.

Изключение от правилото останала Великобритания и Япония. Британската империя успяла да наложи своите правил в своите колонии, затова днес в Индия, Австралия, Нова Зеландия, Южна Африка и Пакистан движението става от ляво.

Според учените обаче движението от дясната страна на пътя е по-правилно, защото повечето хора имат доминиращо дясно око, което е с малко по-добро зрение, а това би оказало влияние върху броя на ПТП-та.

Вижте къде движението става от лявата страна на пътя и къде от дясната >> >> >>