Споровете между собствениците Mercedes-Benz и BMW кипят от десетилетия и надали ще стихнат някога, пише сайтът факти.бг.

Почитателите на двете германски марки са готови да защитават на живот и смърт убеждението си, че карат най-качествената, надеждна и безпроблемна кола.

Точка в препирните кой от двата символа на германското автомобилостроене е за предпочитане на вторичния пазар, слага изследване на руския портал за търговия с употребявани возила CarPrice.

Аналитиците на сайта са събрали данни за над 15 000 употребявани автомобила от двете марки, преминали през технически преглед преди да бъдат предложени за продажба.
Подборът включва 8 518 "мерцедеса" и 8 631 "баварки" на различна възраст.
Всяка кола е била оценявана по повече от 500 критерия, след което информацията е систематизирана и всеки модел получава определен брой точки по четири параметъра: каросерия, салон, механика и съпътстващи фактори.

Максималният резултат е 20 точки, които съответстват на "идеално състояние". Като цяло по първите три параметъра по-препоръчителна марка на вторичния пазар е Mercedes-Benz.

Автомобилите от Щутгарт събират бал от 11 точки срещу 10.91 за BMW. Експертите на CarPrice отбелязват, че баварските модели имат по-надеждна защита на каросерията, докато "бенцовете" се отличават с по-добро техническо състояние