Сумата за преминаването на португалската звезда е 105 млн. евро и от профсъюза на завода смятат, че подобни разходи са недопустими.

Работниците протестират, защото заплатите им не са увеличавани от 2013 година. Според информация на Football Italia, много от сътрудниците на FIAT изпитват финансови затруднения, а в същото време голяма част от парите за трансфера на Роналдо се дават от холдинга Exor, в състава на който влизат Fiat и Ferrari.

Една от най-големите профсъюзни организации в Италия Unione Sindacale di Base също застана зад работниците на Fiat. Според тях в завода постоянно се говори за сложните времена, в които е изпаднала компанията, за липсата на нови модели и в същото време се отделят толкова много пари за футбол.

Профсъюзите смятат, че на първо място трябва да се направят инвестиции в производството и чак когато то се нормализира да се търси реклама чрез футбол и спорт.

Производството на завода в Мелфи всъщност е едно от най-модерните в света. Инвестициите за него са над един млрд. евро. Сега там се произвеждат моделите Fiat 500X и Jeep Renegade. Във фабриката работят 8 000 човека.