Изследване, проведено в рамките на правителствена кампания за популяризация на хибридите и електромобили във Великобритания, показва, че по-голяма част от жителите страната изобщо не знаят за приемуществата на този тип ревозни средства.

Например, 42% от анкетираните са на мнение, че електромобилът не може да се мие както стандартен автомобил. Повече от половината запитани – 52%, не могат да опишат какво представлява колата на ток, а 47% са убедени, че превозните средства с двигател с вътрешно горене ускоряват по-бързо от тези с електричество, въпреки че често е точно обратното.

Също така много въпроси предизвикват цената и експлоатационните разходи на колите на ток. 25% от анкетираните от от Go Ultra Low, са сигурни, че разходите за обслужване на електромобилите са много по-големи от тези на автомобилите на ток. Според тях, разликата може да достигне до 70%.

Британците също така вярват, цената на зареждане на електромобил е 21,54 паунда, въпреки че реално тя е едва 3,64 паунда. Също така около 29% от участниците в допитването не знаят, че този тип автомобили могат да се зареждат от стандартна електрическа мрежа.

Жителите на Острова са в пълно неведение относно броя на моделите на ток, които се предлагат, както и броят на зарядните станции. Те посочват 9 модела и 6000 станции, а действителни числа са 17 модела и 17 000 станции.