Догодина в полския град Явор ще заработи нова фабрика на Mercedes-Benz за четирицилиндрови двигатели, с каквито се оборудват бензиновите, дизеловите и хибридните модели на немската марка с 48-волтови електрически инсталации.

В новия завод ще работят над 1 000 служители - двойно повече от първоначално планираното при обявяването на проекта преди година. Увеличаването на работната ръка се налага заради нарасналото търсене на четирицилиндровите модели на Mercedes-Benz, предава факти.бг.

Фабриката ще използва само електричество от възобновяеми източници, а разпределението и консумацията ще бъдат наблюдавани и контролирани в реално време. Компонентите и материалите за изработката на двигателите ще се транспортират от роботи безпилотни системи, а администрацията и финансовият отдел няма да използват хартиени документи.

Миналата година продажбите на Mercedes-Benz в Полша отбелязват рекорден скок от 40%. Немската компания заема първо място в предпочитанията на поляците сред всички останали премиум марки.