Прокуратурата в Брауншвйг издаде административна заповед, с която на Volkswagen AG се налага глоба в размер на 1 милиард евро заради нарушения на законодателството с използване на устройства, които манипулират дизеловите двигатели на концерна, произведени през периода 2007-2015 г., предава Automedia.

В случая на производителя е наложена възможно най-голямата санкция, записана в закона – 5 млн. евро. Освен това Volkswagen Group ще загуби икономическите ползи в размер на 995 млн. евро. Според заключението на прокуратурата, концерът е произвел 10,7 млн. автомобила с дизелови двигатели – EA 288 и EA 189, които са продадени в цял свят. Тези преводни средства се прелагат, рекламират и продават на клиентите, въпреки че разполагат със забрането софтуерно оборудване.

От Volkswagen AG обявиха, че приемат глобата и няма да я обжалват. Така производителят признава своя вина за дизеловия скандал и смята, че със санкцията е направена голяма крачка към преодоляване на последствията от него. С налагането на глобата се прекратява и административното производство срещу концерна.

Според официалното съобщение на ръководството на производителя, решението на съда в Брауншвайг ще има положителен ефект върху останалите производства, които се водят срещу Volkswagen и неговите дъщерни дружества в цял свят.