Американският производител на електромобили Tesla ще съкрати 9% от работната си сила, или няколко хиляди души, предаде Ройтерс. Компанията търси начин да намали разходите и да стане печеливша.

Съкращенията не би трябвало да повлияят на плановете на Tesla да достигне критично важната за успеха й цел – производство на 5 хиляди електромобила Model 3 седмично в следващите месеци, тъй като не засягат работещите в производството, предава technews.bg.

В имейл до служителите на компанията главният изпълнителен директор Илон Мъск съобщава, че съкращенията се явяват следствие от обещаното опростяване на структурата на управление.

Като част от тези усилия и поради необходимостта от намаляване на разходите и постигане на печалба, взехме трудното решение да освободим приблизително девет процента от нашите колеги в компанията”, пише Илон Мъск.

Новината за съкращения покачи акциите на Tesla с няколко процента до ниво от 344,18 долара за брой. Обявените съкращения предполагат, че вероятно няма да да бъдат засегнати повече работни места в близко бъдеще, коментира CFRA Research. Анализаторите очакват Tesla да привлече още капитали в началото на 2019 г.

Не мисля, че ако Tesla излезе на печалба през третото и четвъртото тримесечие, това ще бъде устойчиво, поради увеличаване на обема на производството. Съкращенията могат да им помогнат да постигнат рентабилност в близко бъдеще, но да не го поддържат”, смята Ефраим Леви от CFRA Research.