Новите собственици на марката Opel - френският концерн PSA, има намерение да вдъхне нов живот на германската марка и да я превърне в печеливша компания. Хубавата новина за феновете на бранда е, че новите модели на Opel, както и досега, ще се правят от немци, предава Automedia.

Това става ясно от съобщение на прес-службата на френския производител, в което се казва още, че Opel поема курс към разработката на електрически и хибридни автомобили. През периода 2018-2023 г. производствените предприятия и научно изследователските центрове в Айзенах, Рюселхайм и Кайзерслаутерн ще получат допълнителни инвестиции за разработка и пускане в производство на перспективни модели.

Именно центърът в Рюселхайм ще разработи 1,6-литров бензинов двигател от новото семейство EP, който ще се използва и от други брандове на PSA - Peugeot и Citroen. Освен това в завода на Opel в Айзенах от средата на 2019 г. ще се произвежда кросоувърът Grandland X (сега той се прави заедно с Peugeot 5008 във френския град Сошо). През 2020 г. в Айзенах стартира и серийно производство на хибридната версия на модела.

Като цяло концернът PSA е разработил стратегически план, според който марката Opel трябва да излезе на печалба и да укрепи позициите си на пазара. Германският производител няма да съкращава персонал, а заплатите на служителите дори може да бъдат повишени с допълнителни премии.

Opel вече предложи на пазара три модела, които технически са унифицирани с автомобилите на Peugeot и Citroen. Това са двата кросоувъра (само с предно предаване) Crossland X и Grandland X (на снимката горе), както и товарния миниван Combo. В момента се подготвя излизането на нова Mokka X, която преминава на платформа на PSA, както и на нова Corsa, която ще бъде идентична с бъдещото Peugeot 208. Така на пазара остават основно два автомобила, които са собствена разработка на немците - Opel Astra K и Insignia (на втората снимка).