Хамбург ще бъде първият германски град, който ще наложи частична забрана за дизелови автомобили като част от най-коментираната стъпка в страната за подобряване качеството на въздуха, предаде ДПА.

Пристанищният град ще блокира части от две улици за по-старите дизелови автомобили и камиони от 31 май, съобщи местната агенция за опазване на околната среда, цитирана от ДПА.

Натискът върху най-големите германски градове да подобрят качеството на въздуха нараства и дизеловите превозни средства са главната цел на германските власти заради емисиите им от азотен оксид.

Репутацията на дизеловите коли пострада допълнително през 2015 година заради скандала с автомобилния гигант Фолксваген (Volkswagen). Компанията призна, че е монтирала софтуер в дизеловите си автомобили, който манипулира показанията за вредните емисии.

По-малко от една трета от регистрираните в града дизелови превозни средства към началото на годината отговарят на стандарта, според Федералната агенция по автомобилен транспорт на Германия.

Ще има изключения при въвежданата забраната. Те ще се отнасят до всички линейки, автомобилите на жителите и гостите, боклукчийските коли, а вановете за доставка и такситата ще могат да използват една от засегнатите улици.