Изпитанията са извършени с Mazda 6 (2003-2008) и Volkswagen Golf (2004-2008) по стандартите на EuroNCAP от времето, когато двата модела са били нови.

Общото между избраните автомобили освен възрастта е значителната корозия по каросерията. "Маздата" и "Голфът" са подложени на челен и страничен удар, а резултатите показват значителни разлики при единия и пренебрежимо малки отклонения при другия модел в сравнение с оценките на EuroNCAP от 2003 и 2004 г., предава факти.бг.

"При челен сблъсък с 64 км/ч предницата на Mazda 6 се деформира до такава степен, че седалката притиска тестовия манекен към арматурното табло, а главата му се удря в средната колонка на покрива", гласи заключението на шведите.

Те дават на модела три звезди (18 точки) по петобалната система на EuroNCAP срещу четири (26 т.) като нов и заключават, че ръждата е увеличила риска от фатален изход при катастрофа с 20%.

Golf V се представя изненадващо добре. Немският бестселър губи едва една точка (32 срещу 33) от оценката си като нов, но и това е достатъчно да му бъде отнета една от петте звезди, присъдени на модела от EuroNCAP през 2004 г.

Тестовете са били извършени от шведската неправителствена организация Villaagarnas Riksforbund и застрахователната компания Folksam. Вижте как се представят двата автомобила: