Богдан Милчев от Института за пътна безопасност и бивш началник на КАТ и Йонко Иванов - председател на Асоциацията на преподавателите по авто-мото подготовка разкриват пред БНТ опасностите които ни дебнат в употребяваните коли.

Основният проблем е свързан с некоректни търговски практики при продажбата на автомобили втора ръка. На технически неизправни автомобили се придава продаваем вид и се представят като перфектни - тези коли обаче са рискови на пътя и могат да поднесат неприятни изненади на шофьорите.

Според Богдан Милчев от Института за пътна безопасност държавата трябва да се намеси на пазара за употребявани автомобили и да го регулира, пресичайки черз различни методи некоректните търговски практики.

Йонко Иванов, председател на Асоциацията на преподавателите по авто-мото подготовка, контрира, че отговорност колко качествен е закупеният автомобил втора ръка носи купувачът и допълни, че неразбиращите трябва да се обърнат към нужните консултанти. Той оправда онези, за които цената при закупуването на кола е приоритет с лошите пътища, които разбиват всеки един автомобил.

Той добави, че високата скорост и неизправните автомобили са причинили едва 8% от ПТП-тата в страната.