Моделът се ражда в средата на 50-те години на миналия век, а за този уикенд във Великобритания е обявен търг за една бройка от модела, принадлежала на легендата от Формула 1 - Джон Съртис.

BMW 507 е наистина елитна кола, защото от нея са произведени само 252 единици. Още първият поглед към бавареца е достатъчен, за да се види, че това е една специална кола.

Вижте снимки >> >> >>


Макар замислена като роудстър със прибиращ се гюрук, най-популярна става версията с твърд сваляем покрив. Всяко едно купе е оформено ръчно, като използваният материал е алуминий. Всъщност, тъй като всяка една бройка е правена ръчно, то всеки твърд покрив е на практика уникален и пасва само на колата, на която оригинално е поставен.

Под капака също е разположен алуминиев двигател - 3.2-литров V8 с мощност от 150 к.с. Ускорението от 0 до 100 км/ч става за 11.1 секунди, а максималната скорост е 195 км/ч.

В Америка колата се продава за 9 000 долара, а в Германия за 26 500 дойче марки. Мнозина звезди, като Елвис Пресли, и актьорът Джон Дерек се влюбват в колата и си я купуват. Така тя постига своята цел - да възроди имиджа на баварската марка, представяйки достоен конкурент на Mercedes-Benz 300SL.

Макар и успешно, начинанието почти довежда до фалита на BMW, защото всеки модел е продаван на загуба, като през 1959 години баварската марка е на минус 15 милиона дойче марки, заради модела.

Ако сте нямали късмета да си закупите спортното купе през 50-те години на миналия век, то едва ли ще може да направите това днес. В зависимост от предходния собственик и състоянието на колата, то нейната цена варира между 350 000 и 2 500 000 долара.

BMW 507 е един приятен спомен от епохата, в която спирачките бяха барабанни, помощните системи липсваха, миризмата на бензин се усещаше във всяко купе, а всяка скорост над 100 км/ч бе считана за екстремна.