Новата кола на сигурността във Формула 1 – Mercedes-AMG GT R ще дебютира този уикенд в Гран при на Австралия и ще влезе в историята като най-мощния и бърз автомобил, който ще води колоната в случаите, когато трябва да излиза на пистата.

GT R сменя GT S, който се използваше до края на сезон 2017 и на практика е много близо до състезателните машини – последното творение на Mercedes-AMG е с керамично-карбонови спирачки и ролбар в купето, а дори светлините на покрива й са върху специална карбонова поставка с аеродинамична форма, предава Automedia.bg.

В интериора централно място заемат два таблета iPad – единият показва прякото тв излъчване на случващото се на трасето, а другият – положението на болидите на пистата в реално време. Пилотът на колата на сигурността постоянно има радио връзка с директора на състезанието, за да може да реагира максимално бързо на неговите нареждания.

Mercedes-AMG GT R се задвижва от 4-литров V8 мотор с две турбини с мощност 585 конски сили и максимален въртящ момент 700 Nm. Максималната скорост на колата на сигурността е 318 км/ч, а ускорението от 0 до 100 км/ч – 3,6 секунди.

Но както и предишните автомобили, изпълняващи тази роля, новият GT R отново ще има трудната задача да поддържа по-висока скорост в завоите, за да улесни пилотите във Формула 1 да поддържат някаква температура в гумите докато се движат в колона зад него при жълти флагове.