Автомобилите са изключително популярна област за експерименти на хората, които имат много пари и затова историята познава страшно много примери за уникални и много скъпи возила. В тази матрица се вписва и това бронирано Peugeot 205 GTI, принадлежало на френския милиардер Бернар Арно, който си го поръчва през 1990 година.

Сега колата се продава на търг от Art & Revs, като цената му е доста висока за Peugeot на старо – стартира от 37 500 евро. Но тук става въпрос за автомобил с интересна история, а и както стана дума – с бронирани врати и купе и прозорци, които издържат на пряко попадение на куршум.

Мосю Арно си поръчал точно този автомобил, за да може да се придвижва без да привлича внимание и в същото време да има някаква защита. Бронята отговаря на ниво 2, което за стандартите на държавните глави и мафията е скромно постижение, но явно е било достатъчно за ежедневието на един популярен и много богат французин.

Естествено, така 205 GTI е загубил едно от основните си предимства – ниското тегло, тъй като колата вече тежи почти 1400 кг, което е довело до необходимост да подсилване на окачването и спирачките.

В документите на колата не е отбелязано дали има някакви доработки по 1,9-литровия двигател, но собственикът си е поръчал и кожен салон, както и серво на волана и климатик. Интересното е, че през 1990 година купувачите на 205 GTI не са можели да си поръчат като екстра серво и климатик едновременно, но за мосю Арно е било направено изключение.

Сега колата се продава от частен колекционер, който я е купил през 2009, а с нея вървят и няколко неплатени глоби за паркиране на името на милиардера.