Това обяви в Берлин главният изпълнителен директор на компанията Матиас Мюлер. Освен това до 2022 г. VW смята да увеличи до 16 заводите за производство на електромобили.

След това, по думите на Мюлер, компанията ще започне да представя по една кола на ток всеки месец. Целта на германския концерн е да пусне 80 електромобила до 2025 г., а до 2030 г. всеки от 300-те модели на компанията трябва да има версия с електродвигател, предава Automedia.

За осъществяване на прехода към електрически двигатели VW подписа договори с производители на батерии от Европа и Китай. Сред тях са Samsung SDI, LG Chem и Contemporary Amperex Technology. В близко бъдеще, по думите на Мюлер, концернът ще намери и партньор в Северна Америка. До 2030 г. компанията смята да похарчи окоол 50 млрд. за батерии.

През 2018 г. VW смята да пусне на пазара 3 нови електромобили.

"Тази година ще покажем общо девет нови модели, които ще допълнят моделната гама на електрическите ни и хибридни автомобили. Три от тях ще се движат само на ток", посочи главният изпълнителен директор на компанията.

На клиентите, които се насочат към електромобилите, VW смята да предложи фирмени зарядни устройства, съобщи Autocar. Това бе потвърдено от председателя на борда на директорите на концерта Херберт Дис, който уточни, че устройствата ще бъдат портативни. Това ще стане с пускането през 2020 г. на модела Volkswagen I.D. "Домашната" зарядна станция за него, а и за последващите го автомобили на ток, ще струва около 300 евро.

Серийното производство на самия Volkswagen I.D. пък започва през 2019 г., уточни Дис. Компанията планира да продава електрическия хечбек на цени, съпоставими с тези на съвременните дизелови автомобили.