Шефът на AMG Тобиас Мьорс заяви, че е „логично да спекулираме”, че хиперавтомобилът на Mercedes-AMG – Project One ще направи най-бързата обиколка на култовото трасе.

Вижте как изглежда колата >> >> >>



Но не става въпрос за рекорд в някоя категория. Не, в AMG се целят в абсолютния рекорд на трасето, поставен от покойния Щефан Белоф с митичния прототип Porsche 956 в хода на състезанието „1000 километра на „Нюрбургринг” през 1983 година. Става въпрос за време 6.25,9 минути за обиколка, постигнати зад волана на прототип от някогашната група С, предава autoclub.

От AMG все още не са потвърдили официално, но специален екип инженери в компанията е анализирал всички важни рекорди на „Нюрбургринг”, включително и тези на Белоф, защото те са два, но само единият е официален.

През 1983 година Белоф постига 6.11,13 минути за обиколка в квалификацията за „1000 км на „Нюрбургринг”, а в хода на самото състезание постига 6.25,9 минути в най-добрата си обиколка, след като преди старта, а и в хода на състезанието на няколко пъти е предупреден по радиото, че целта е да докара колата до финала, а не да гони нов рекорд.

В момента рекорда за сериен автомобил на Северната дъга се държи от Porsche 911 GT2 RS – 6.47 минути.

Според Мьорс, най-големият проблем пред Mercedes-AMG ще е да намери кой да кара Project One, така че колата да счупи рекорда на Белоф, който е на 25 години, когато го поставя.