Новото правило ще влезе в сила през 2020 г. и се въвежда заради зачестилите случаи на прегазени пешеходци и велосипедисти, предава факти.бг.

Застрахователи изчисляват, че рискът от пътни инциденти с електромобили е нараства с 19% в сравнение с колите с ДВГ. Особено уязвими са незрящите хора.

Предложението не е ново - Конгресът разглежда подобен законопроект още през 2010 г., но тогава не бе приет. Растящият брой електромобили и хибриди обаче е принудил щатските законотворци да преосмислят позициите си.

Ако законът бъде приет, всички продавани в САЩ електромобили и хибриди ще трябва да бъдат снабдени с генератор на шум, който ще работи до достигането на 30 км/ч. При по-високи скорости самото търкаляне на гумите започва да се чува достатъчно отчетливо.

Законът се регламентира какъв звук трябва да издават електромобилите и хибридите. Единственото условие гласи, че пешеходците и велосипедистите трябва да могат да чуят колата.

Производителите не са във възторг от планираните промени, тъй монтажът на шумови генератори ще им струва по $40 млн. годишно. Вносителите на законопроекта обаче контрират, че намаляването на броя на прегазени хора би донесло много по-голяма изгода, която би могла да надхвърли $250 млн.