Автомобилът, който ще дебютира пред публика на салона в Женева в началото на март, е пълен с умни джаджи. След доплащане вместо с традиционен ключ колата може да се отвори и да се стартира двигателя с помощта на смартфон. Комплексът MMI Touch позволява да се започнат 400 параметра на 7 различни шофьори.

Вижте как изглежда новото Audi A6 >> >> >>



Автомобилът е изграден на същата платформа MLB Evo, която използват новите A7 и A8. Клиентът може да избира между 4 варианта на шасито – стандартно, спортно снижено с 20 мм, спортно адаптивно и адаптивно със специални амортисьори. В списъка с оборудване влиза и завиваща задна ос, която улеснява маневрите при ниска, предава autoclub.bg.

В топ нивото на оборудване ауди А6 разполага с 5 радара, 5 камери, 12 ултразвукови датчика и лазерен скенер. С тях автомобилът може самостоятелно да паркира, да влиза в гаража, да маневрира на място, да спира, да контролира скоростта и да поддържа лентата на движение.

Новото A6 излиза на пазара с 3 дизелови двигателя. Версията A6 40 TDI е с 4-цилиндров турбомотор с 204 к.с. Другите два варианта са с 3-литров V6 с 231 и 286 к.с. Най-мощната модификация е бензиновата, която разчита на 3,0-литров V6 с турбо. Тя развива 340 к.с. и 500 Нм въртящ момент. Всички модификации са т.нар. наречените меки хибриди. Те работят с отделна 48-волтова мрежа, която захранва стартер-генератор с ремък. Системата акумулира енергия при спирането, която по-късно се използва при ускорението на автомобила.

За най-малкия дизел и за бензинов мотор е предвидена 7-степенна роботизирана скоростна кутия с 2 съдединителя. Единствено версията с 204 к.с. е с предно предаване, за всички други има система за задвижване на четирите колела. Те получават и скоростна кутия S tronic с муфа за изключване на задния диференция. А най-мощният дизел е оборудван с 8-степенен автомат.

Габаритите на новото A6 не са променени значително. Седанът е със 7 мм по-дълъг (4939 мм), с 12 мм по-широк (1886 мм) и с 2 мм по-висок (1457 мм) от предшественика си. Увеличено е междуосието - с 20 мм, и така пространството в салона е по-голямо, най-вече това на задния ред седалки. Разстоянието между тях и креслата на водача и пътника до него е с 30 мм повече. Обемът на багажника си остава като при предишното поколение на модела – 530 литра.