53-годишният мениджър работи за "Синия овал" от 1987 г. и е заемал ключови позиции като шеф на отдела за глобално продуктово развитие и главен технически директор.

Вътрешното разследване е установило, че "държанието Нейр... е било несъвместимо с фирмения кодекс за поведение". Отстраняването му влиза в сила незабавно, предава факти.бг.

Президентът на Ford Джим Хакет обяви, че "решението е взето след задълбочено разглеждане и внимателно обмисляне", а компанията е "дълбоко ангажирана с насърчаването на култура на уважение" и "от ръководството се очаква да поддържа такива ценности".

Нейр на свой ред се разкайва за държанието си. "Искрено съжалявам, че в определени моменти не съм показвал лидерско поведение в съответствие с принципите на компанията, които винаги съм прегръщал. Ще поддържам вярата си в хората от Ford Motor Company и им желая бъдещи успехи".

Нейр започва кариерата си като оперативен инженер и заема ръководни длъжности в 11 моделни програми в 13 завода на Ford. През 90-те той отговаря за разработка на Fiesta, а след това е натоварен с всички европейски модели на компанията, включително Focus, Transit и Mondeo.

Последният проект на Нейр бе разработката на новото поколение на Ford GT и завръщането на марката в състезанията за издръжливост. По-рано този месец той получи като подарък за заслугите си чисто нова шосейна версия на суперколата.