Виетнамска компания е инвестирала 1.5 милиарда долара в създаването на фабрика, в която да се произвеждат електрически мотопеди и автомобили.
Vingroup - компания за недвижими имоти започва производство на автомобили в азиатската социалистическа страна с амбицията да се мери с конкуренти като Subaru и Mazda до 2025 година.

Подобни заглавия обикновено предизвикват снизходителни усмивки, но в случая с Vingroup става дума за 1.5 милиарда долара начална инвестиция, отбелязва The Financial Times, цитирани от automedia.bg.

Вижте как ще изглеждат виетнамските автомобили >> >> >>Базираната в Ханой компания има амбиции да се превърне от строителен в машиностроителен гигант. Колкото до автомобилното поделение, планът на Vingroup предвижда до 2025 година то да произвежда минимум 500 000 коли годишно. Това би го поставило приблизително в категорията на по-малките японски производители като Mazda, Subaru и Daihatsu.

Говорител на Vingroup потвърди пред Reuters, че очаква фабриката да бъде построена и да заработи още тази година. Планираната площ на предприятието е 335 хектара. Първата продукция ще е електрически мотоциклети, а до края на 2019 от конвейра трябва да слязат и първите автомобили.

В стартовата фаза на проекта виетнамците ще правят два модела - петместен седан и 7-местен SUV, в приблизителен обем между 100 и 200 хиляди машини годишно. Двигателите и основните компоненти по окачването ще бъдат откупени чрез лиценз от европейски и американски производители, уточняват от компанията.
stat
Стани фен във Facebook

КоментариОще новини за Други


Нови автомобили