От Cizeta бързо успели да привлекат бивши кадри на Lambirghini, като това си проличава в първата им и единствена кола - Cizeta V16T.

Дизайнът на Cizeta V16T е дело на Марчело Гандини, създателят на Lamborghini Countach. Оригиналният му дизайн на Lamborghini Diablo не се харесал на новите шефове от Chrysler, които решили да загладят и омекотят линиите на Гандини. Това в последствие довело до напускането му на Lamborghini.

Всъщност Cizeta V16T е създадена спрямо оригиналния дизайн на Lamborghini Diablo, което придава доста интересен чар на колата.

Вижте как изглежда Cizeta V16T >> >> >>



Друга много важна част в колата, с произход от Lamborghini е моторът. Но и тук Cizeta решили да не подхождат конвенционално. Те много искали техният автомобил да е с 16-цилиндров V-образен двигател, но нямали средствата и времето за направата на такъв.

За това те взели два 3-литрови V8 агрегата от Lamborghini Urraco и след сериозна модификация успели да ги съединят в един двигател.

Резултатът бил, че Cizeta V16T се задвижвала от 6.0-литров V16 с мощност от 560 к.с. Ускорението от 0 до 100 ставало за 4 секунди, а максималната скорост била 328 км/ч.

Цената за една бройка била 300 000 долара, но от 1991 г. до 1995 г. били произведени едва 19 бройки. Причината за неуспеха била една - Cizeta било нови име без история, а купувачите на суперколи били по-консервативни, като мнозина от тях купували Ferrari-та и Lamborghini-та, за да покажат социалния си статус. Това не можело да стане с покупката на никому неизвестна марка.

Въпреки това Cizeta V16T била много красива и качествена кола, чиято цена днес е над 1 милион евро.