През далечната 1978 година калифорнийците от Vector Motors и по специално дизайнерът Джери Вейгърд представят нереалния за времето си Vector W2 - напълно функционираща концептуална суперкола, която трябва да е американският отговор на престижните италиански марки, като Ferrari, Lamborghini и Porsche.

Медиите се влюбват в колата, но на Вейгърд му се налага да прекара следващите 9 години в търсене на спонсори и финансиране, за да създаде своята мечтана суперкола.

През това време моделът също еволюира, като е решено Vector W8 да се прави от футуристични за времето си технологии - карбонови нишки, самолетна алуминиева сплав и кевлар.

Вижте как изглежда Vector W8 >> >> >>


Вейгърд споделя, че искал колата му да бъде вечна, затова направил всичко по силите си, за да може тя да надживее своите собственици.

За задвижването отговарял огнедишащ 6.0-литров турбиниран V8 агрегат с мощност от 625 к.с. и 880 Нм въртящ момент, който по същество бил силно модифициран и подобрен вариант на доказалия се от средата на 60-те двигател Oldsmobile Toronado.

Първият Vector W8 обаче слязъл от поточната линия през 1990 година, но малко след това за жалост започнали проблемите.

Офшорната компания Megatech, собственост на най-малкия син на крайно-десния диктатор на Индонезия Сухарто (управлявал страната си от 1967 до 1998 година и отговорен за смъртта на около 1 милион човека) решила да превземе компанията на Вейгърд.

Докато Сухарто носел титлата "най-корумпирания ръководител в света", то синът му повел редица явни и тайни действия, довели до затварянето на компанията Vector през 1993 година.

Справедливостта възтържествувала в някаква степен, защото съдът по-късно върнал компанията и непродадените модели на Джери Вейгърд, който обаче не успял да рестартира производството.

От красивия Vector W8 били произведени едва 15 бройки - всяка струваща 448 000 долара.

Година след смъртта на култовия Vector, офшорката Megatech купила Lamborghini за 40 милиона долара. Синът на индонезийския диктатор продал култовата италианска марка за 110 милиона долара на Audi през 1998 г. - в самото навечерие на залеза на баща си.

Любопитен факт е, че година преди смъртта си през 2008 г. Сухарто успява да осъди сп. "Тайм" за 100 милиона долара - за уронване на престижа. Според организацията „Трансперънси интернешънъл“ диктаторската фамилия е присвоила между 15 и 35 милиарда долара.

Що се отнася до Vector W8, то ускоряващата от 0 до 100 км/ч за 4.2 секунди кола е била "обезсмъртена" в сериала The Flash и екшън филма Rising Sun с Шон Конъри и Уесли Снайпс.