Оказва се, че компанията е тествала влиянието на азотния диоксид, който се отделя в атмосферата от дизелови двигатели, върху хора.

25 души са взели участие в експеримент, платен от Volkswagen, в който те са били подложени на обгазяване с азотен диоксид, предава в. "24 Часа".

Хората са вдишвали отровният газ през специална инсталация, за да се тества дали и колко той вреди на човешкия организъм. Според резултата от експеримента вреди не са нанесени. Изследването е проведено от обединението „Европейски изследователски съюз за околната среда и здравето в транспортния сектор” – една организация, основана от Volkswagen, BMW и Daimler, която просъществува до миналата година.

Експериментите са провеждани между 2012 и 2015 година, като са финансирани от Volkswagen. Учени оборват резултата от теста, според който вреди не се нанасят. Причината за недоверието им е, че тестът е продължил само няколко часа и е проведен върху здрави възрастни хора, които не са представителна извадка на цялото население.

Освен това азотният диоксид е само една от вредните съставки, изхвърляни от автомобили във въздуха.

Само преди дни Volkswagen бе обвинен, че използва за тези тестове и живи маймуни.

10 маймуни са били обгазявани месеци наред при експерименти, провеждани в САЩ. Разкритието направи „Ню Йорк Таймс”. Подемайки го, германските вестници „Зюддойче цайтунг” и „Щутгартер цайтунг” стигнаха и до разкритията за включване на хора в тестовете.

То придава на скандала с вредните емисии нови измерения, които най-вероятно ще имат сериозни последствия за автомобилния концерн.

Тези експерименти са отвратителни и не могат да бъдат извинени с нищо”, реагираха политици в понеделник.

Очаква се бордът на директорите на VW да излезе със становище.