Предполага се, че Националната администрация за безопасността на движението (NHTSA) ще одобри окончателно автономни автомобили за споделено пътуване от 2019 година, предава autoclub.bg.

От GM показаха снимка на интериора на автономния Cruise AV, който е изграден на базата на електрическия Chevrolet Bolt. Автомобилът е снабден с пет лазерни лидара, 16 камери и 21 радара.

Специалистите на компанията твърдят, че данните, събирани от тези уреди се обработват в реално време, като става дума за всеки засечен обект, предвижда се неговото движение и това се отразява на движението на Cruise AV. Това е важно при предвиждане на траекториите на обекти, които могат да създадат опасност на пътя, основно велосипедисти и пешеходци.

Изкуственият интелект, който ръководи автомобила може да взима решения, като отчита атмосферните условия, осветеността на пътя и дали има препятствия в зоната на действие на лидарите.

GM планира да тества автономните си автомобили заедно с компанията за споделени пътувания Lyft, като първоначално кампанията ще стартира в един американски град.