Над 10 хиляди души ще имат възможност да се възползват от електрическите автомобили, предвидени за превозване на делегати по време на българското председателство на Съвета на ЕС.

Това съобщи министър Лиляна Павлова, цитирана от БТА.

Електромобилите обаче са едва 15 на брой, като са специално брандирани и предоставени от "Рено Нисан България". Те ще бъдат позиционирани заедно с шофьори на паркинга на Терминал 2 на Летище София.

Министър Павлова и генералният мениджър на фирмата "Рено Пирел" подписаха договор за партньорство през декември.

С подкрепата на "Щнайдер електрик" на летището са изградени и три зарядни станции за електромобили, които ще останат там и след председателството.

Електрическите автомобили ще превозват делегатите за събитията от категория B и C /експерти в работните групи и участници в сесиите от парламентарното измерение/.

Екипите по посрещане ще насочват пристигащите, а и има специални знаци, които указват посоката към метрото, електромобилите и информационното гише.

Павлова отбеляза, че електромобилите са важни за опазване на околната среда и така ще може да се промотира и тази тема, която ще се обсъжда и по време на българското председателство.

Междувременно обаче българите, имащи електромобили се броят на пръсти, а въздухът в София е един от най-замърсените в страната. За последното обаче влияе не само големия трафик, но и масовото отопление чрез горене на въглища и дърва през зимата - следствие от високите цени на парното и тока.