Днес Audi A7,Mercedes CLS и Volkswagen CC определят себе си за 4-врати купета. Подобен клас автомобили не е съществувал в по-близкото минало, но най-общо казано сегментът е идентичен с този на спортните и луксозни седани, като например третото поколение на Maserati Quattroporte.

Идеята да се съчетаят шикозени просторен салон, със по-аеродинамичен дизайн и мощен двигател не е млада, но е свързана изцяло с традициите на автомобилостроенето на запад.

Малко преди своя край, СССР решава, че трябва да разчупи това правило и да създаде свой собствен луксозен спортен седан - така през 1987 година се ражда ЗИЛ-4102.

Вижте как изглежда ЗИЛ-4102 >> >> >>



Колата е предвидена предимно за експорт, тъй като малцина в съветския съюз биха могли да си я позволят. Инженерите, работещи по проекта, започват да говорят за колата, като за поредният "членовоз", който няма да бъде предназначен за работническата класа в СССР. Други обаче мечтаят за ироничната ситуация, в която богатите западни капиталисти ще карат луксозни комунистически коли.

Като основни конкуренти са определени Mercedes-Benz 380 SE (W126) и Mercedes-Benz 300D (W123).

За образец обаче са служели Rolls-Royce Silver Spirit, Cadillac Fleetwood Limousine 1985 и Volvo 760, като ЗИЛ закупуват британският автомобил, за да го изучат подробно като качество, макар, че като конструкция искат да създадат нещо като шведския седан.

ЗИЛ-4102 е нямало да отстъпва по качество и дизайн на своите съперници, но е щял да струва значително по-малко.

Двигателнага гама също е щяла да е внушително. Предвидени са били 4.5-литров V6, 6.0-литров V8 и 7.0-литров V8 дизелов мотор - всичките дело на ЗИЛ.

Мощността е щяла да е около 300 к.с., а средният разход на гориво около 20 литра на 100 км. Въртящият момент е щял да се изпраща към предната ос посредством 5-степенна ръчна трансмисия или 4-степенен автоматик.

Предвидена е била и двуврата GT версия. Между 1987 г. и 1991 г. са произведени 3 прототипа. Липсата на финанси, спорното отношение на Михаил Горбачов към проекта и разпадат на СССР слагат край на този иначе доста интересен автомобил.