Автор на законопроекта е представителят на Сан Франциско Фил Тинг, а идеите му отговарят на желанието на губернатора на щата Джери Браун да осигури 1,5 милиона незамърсяващи автомобили по пътищата на Калифорния до 2025 година, предава autoclub.bg.

Тинг обясни, че автомобилите с двигатели с вътрешно горене в Калифорния – бензинови и дизелови, са отговорни за почти 40% от парниковите газове, отделяни на територията на щата.

Ако проектът му се превърне в закон, продажбата на нови коли с двигатели с вътрешно горене в Калифорния ще бъде забранена от 1 януари 2040 година.

В момента в Калифорния има регистрирани около 300 000 електромобили, но през 2016 година в щата са продадени 2,1 милиона нови коли.

На пръв поглед законопроектът е изключително амбициозен, но постигането на целите му се смята за постижимо от политическите и икономическите анализатори в Щатите. В Европа Великобритания и Германия приеха сходни мерки за пенсиониране на бензиновите и дизеловите автомобили, а в последните години ставаме свидетели на масирано насочване на големите производители към електромобилите.