Продажбите на нови автомобили във Великобритания миналата година са отчели най-силния си спад от 2009 година, свивайки се с над 5 на сто заради несигурността около евентуалното въвеждане на нови такси за дизелови автомобили и отслабването на потребителското доверие след Брекзит, предаде Ройтерс.

Регистрациите са приключили 2017 г. с около 2,54 милиона нови автомобила според предварителни данни и се очаква да намалеят с до 7 на сто тази година, съобщава британската Асоциация на производителите и търговците на автомобили (SMMT).

Търсенето на дизелови коли се е понижило със 17 на сто на фона на опасенията от нови такси, което е вдигнало средното ниво на въглеродните емисии за нови коли за първи път от две десетилетия заради пренасочването към бензинови двигатели.

Спадът в общите продажби през 2017 г. е най-големият от срива в търсенето през 2009 година след финансовата криза, макар че идва след двете рекордни години - 2015-а и 2016 година.

Продажбите през декември са се понижили с 13,9 на сто и през идните месеци вероятно ще има още спадове, прогнозира ръководителят на браншовата организация Майк Хос.