След по-малко от месец британската аукционна къща Sotheby's ще обяви на търг Tucker 48, чиято цена може да достигне над 1,5 милиона долара.

Tucker 48 дебютира през 1948 година и се харесва на феновете на автомобилите със своите красиви форми и мощния си 5.5-литров боксерен 6-цилиндров двигател с мощност от 186 к.с. и 504 Нм въртящ момент.

Вижте как изглежда моделът >> >> >>


Същият мотор е бил предвиден и за хеликоптера Bell 47. Собственикът на компанията обаче купува фирмата произвеждаща тези мотори и решава да спре доставката им към авиацията, а да ги пренасочи към своите автомобили - това решение по-късно се оказва фатално за финансовата стабилност на Тъкър.

Ускорението от 0 до 100 км/ч ставало за 10 секунди, което било нечувано бързо за средата на ХХ век - това станало и причина, колата да се нарече "Най-великия американски автомобил".

Въпреки това, цената на колата трябвало да бъде 1000 долара. За жалост от модела били произведени едва 51 бройки, продадени за 4000 долара по това време.

Причина за неуспеха станала неуспешната премиера на модела. За Tucker 48 се говорело месеци наред и се създало огромно очакване, но в деня на дебюта, автомобилът, който щял да дебютира се развалил, освен това той се оказал и твърде шумен, а пресата осмяла колата. Макар проблемите по-късно да били оправени, доверието към компанията Tucker било паднало пределно ниско и фирмата започнала да потъва надолу.

Качествата на автомобила обаче били много високи. Въпросната бройка, която ще се продаде на търг през януари, е била собственост на Уинтроп Рокфелер.

Франсис Форд Копола също е фен на модела и притежава една бройка от нега, като дори заснема филм посветен на създателя на колата - „Тъкър: Човекът и неговата мечта”.