Хората от Страната на изгряващото Слънце имат афинитет не само към футуристичните концепции и роботизирани машини - много от японците са фенове на максимално опростения и спартански дизайн.

Тази особеност ражда и едно изключително странно последствие - японците изключително много се радват на старите съветски всъдеходи от ГАЗ, та чак до по-съвременната Лада Нива.

Най-любим от всички обаче се оказва УАЗ и по-специално миниванът УАЗ-3909. Той се продава в Япония под името УАЗ-3909 Japan Edition, а задвижването му се осъществява от 2.7-литров мотор с мощност от 112 к.с.

Вижте как изглежда любовта на японците към УАЗ >> >> >>



Ефективността и икономичността не са сред плюсовете на модела, като освен това той се продава и само в два цвята - бял и "военно зелено". Въпреки това японците са готови да дадат 40 000 долара, за да се сдобият с УАЗ-ката.

Манията по УАЗ-ките се оказва толкова голяма, че от фирменото тунинг студио Honda Access създават специален бодикит за Honda T880, който да имитира УАЗ-3909.

Японците споделят, че при всички положения биха избрали УАЗ-ката пред нейната имитация от Honda, защото макар и втората да е по-комфортна, икономична и надеждна, то УАЗ-3909 е несъмнено по-проходима и оригинално спартанска.