"Към автомобилите от проекта "Кортеж" има сериозен интерес от страна на частни клиенти, но те ще трябва да изчакат поне до 2019 г., тъй като целият тираж за догодина вече е разпределен за нуждите на Федералната служба за охрана", разказва руският министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров пред в. "Известия", цитиран от факти.бг.

Централният научноизследователски автомобилен и автомоторен институт (НАМИ), който е главният изпълнител на проекта "Кортеж", ще произвежда не повече от 300 автомобила годишно. Те нямало да отстъпват по ексклузивност на Rolls-Royce и Bentley.

"Наясно сме с потенциалните купувачи. Проведохме маркетингово проучване на аудиторията. Няма дилър в луксозния сегмент, който да не иска такъв автомобил от тази линия", обяснява Мантуров.

По думите му вече имало план за производството догодина, включително и за износ, но едва след задоволяване на нуждите на вътрешния пазар.

Дебютът на "Кортеж" трябва да се състои през пролетта на 2018 г. на церемонията по встъпване в длъжност на новия руски президент. Автомобилите за висшето държавно ръководство ще се оборудват с четири-, осем- и дванайсетцилиндрови турбодвигатели с мощност 250, 650 и 850 к.с.