Компанията е основата в Нигерия от Иносон Чуквума. Първоначално тя се е занимавала с търговия на резервни части за автомобили. По-късно фирмата му започва да произвежда резервните части сама, както и да сглобява мотопеди.

В един момент Innoson започват да правят копия на автомобилите на Toyota, но скоро след това компанията започва да прави собствени автомобили.

Днес в Innoson работят над 7000 души, а в гамата на марката им малък хечбек, компактен седан, микробус и SUV.

Вижте как изглежда гамата на Innoson >> >> >>


Във африканската фабрика се произвеждат 70% от частите за автомобилите, като останалите 30% се внасят от Китай, Япония и Германия. Най-евтините модели на марката струват около 5000 долара. Дизайнът обаче е напълно нигерийски.

"От целия свят Innoson може да се закупи единствено в Нигерия. Няма да откриете наши коли никъде другаде", заявява гордо Иносон преди няколко години.

През 2013 г. марката е произвела едва 500 автомобила, но от тогава бройката стремително расте, а Нигерия планира да въведе мита за чуждите автомобили. От 2016 година Innoson започва да произвежда и части за самолети.

Innoson има и собствена гама автобуси.

Голямата гордост на Иносон обаче са мотопедите. Преди появата на компанията му, повечето от тях са внос втора употреба. Днес повечето нигерийци купуват нови мотоциклети на марката, защото са по-евтини от употребяваните такива.

Мечтата на Иносон е да постигне същото и с автомобилите.